Rusala 1720

- RUSALA 1720 - KIINTEÄ JA ARVOKAS OSA LUUMÄEN KUNNAN HISTORIAA SEKÄ TULEVAISUUTTA

KIINTEISTÖ LINNALANTIE 57 • kiinteistö linnalantie 57, rusala, on historiallinen suojelusrakennus (sr-1) ajalta ennen taavetin linnoituksen (1773-1803) rakentamista. rusasen pihapiiri (kortteli 13) kuuluu myös historiallisesti suojeltaviin ja säilytettäviin rakennettuihin kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin ympäristöihin. • itse taavetin linnoitus on osa venäläisten suunnittelemaa kaakkois-suomen linnoitusketjua ja se on rakennettu strategisesti tärkeään paikkaan salpausselän eteläreunalle. rusalan talo on kiinteä osa linnoituskokonaisuutta. taavetti, lappeenranta ja hamina ovat ainoat kaupungit suomessa, jotka on rakennettu eurooppalaisten linnoituskaupunkimallien mukaisesti (lähde: museovirasto). • mm. asuinrakennus käytössä olleen hirsirakenteisen kiinteistön (noin 190 m2) rakennusvuosi on 1720. laajennuksia ja muutoksia on tehty 1800- sekä 1900luvuilla. pihapiiriin (noin 4.200 m2) kuuluu myös iso navettarakennus sekä 2-kerroksinen aitta. kiinteistössä on poikkeuksellisen korkea aumakatto.

KIINTEISTÖ LINNALANTIE 57 • kiinteistö on suojeluskohde ja nykyisen etelä-karjalan alueen vanhin olemassa oleva rakennus. hirsirakennus on rakennettu aivan alkujaan posti- ja majataloksi. rakennus toimi moskova-turku välisen tien varrelle rakennettuna kestikievarina ja myöhemmin 1800-luvulla kiinteistössä pidettiin sekä maakauppaa että käräjiä. rakennus on ollut 1800-luvulta lukien rusasen suvun hallussa. • kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta tarkasteltuna rakennus on yksi luumäen arvokkaimmista. kiinteistö on määritetty rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kyläkuvan kannalta arvokkaaksi rakennukseksi. suojeluskohteen arvo nousee sen iän myötä edelleen. • taavetin linnoitusalue lähiympäristöineen (kiinteistö linnalantie 57, rusala, on kiinteä osa linnoitusaluetta) sisältyy valtakunnallisten merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen inventointiin (lähde: museovirasto).

HISTORIAN TARINAA Jo edesmenneen olli rusasen kirjeenvaihdon perusteella saamme värikkään katsauksen kiinteistön historiasta: varman perimätiedon mukaista on, että rakennuksessa on muinoin ollut kestikievari, joka on palvellut 1700-luvulla alueen asukkaita sekä siirtolaisia. 1800-luvulla puolestaan on harjoitettu mm. maakauppaa sekä pidetty käräjiä. kerrottakoon myös, että kun silloinen lappeen tuomiokunnan tuomari pehr evind svinhufvud ei totellut prokuraattori kasanskin määräyksiä, karkotettiin hänet siperiaan nimismiehen määräyksestä. luumäen silloisen nimismiehen, theudor nordstömin, olisi pitänyt vangita svinhufvud, mutta hyvänä perheystävänä hän ei tätä tehnyt ja joutui tästä hyvästä itse rangaistuksena wiipurin lääninvankilaan. hänen tilallensa tuli vastaava virkamies pietarista, joka sai käyttöönsä rakennuksen kaikki kolme maantienpuoleista kamaria. rakennusta asutti myös mm. nimismies, joka vaati jo aamutuimaan ”samovaarist saikkaa”. puolestaan väli- ja jatkosodan aikana rakennusta asuttivat mm. sotapoliisit ja sotien jälkeen maanlunastuslautakunta. osaa rakennuksesta vuokrattiin useaan otteeseen, pääosin eri perheille. suurin vuokralainen oli kuitenkin kotiyhteiskoulu 1900-luvulla, joka perustettiin ”valistuksen ajan” koittaessa myös taavettia. Osa rakennuksesta toimi tällöin kouluna ja osa asuinkäytössä. itse olli rusanen asui tällöin yhdessä äitinsä ja neljän sisaruksensa kanssa 9 neliön huoneessa. myös ”kauhuvuokralaisia” on mukaan sattunut, kun valpon miehet tulivat vinttihuonetta asuttamaan ja samalla vakoilemaan muka liikenne-tarkkailuun vedoten. myös lastenkamarin ikkunasta on tehty kolme pakoon menoa, joiden taustoista ei uskalleta sen enempää puhua. rakennuksen historiaan liittyy monenlaista tapahtumaa sekä henkilöitä todella värikkäällä tavalla. monikohan meidänkin vanhemmista, iso-vanhemmista tai iso-iso-vanhemmista liittyykään näihin upeisiin tarinoihin tavalla tai toisella ? me kaikki jaamme saman kollektiivisen historian ja sitä vaalikaamme !

KIINTEISTÖ LINNALANTIE 57 • kiinteistö linnalantie 57, rusala, sijaitsee aivan taavetin ydinkeskustassa linnalantiellä, joka on taavetin keskusta-alueen päätie. • kiinteistön ympärille sijoittuvat mm. s-ryhmän sekä kryhmän (rakenteilla oleva) vähittäiskaupat, alko sekä kirjasto. lähietäisyydeltä löytyvät myös mm. koulut, terveyskeskus, huoltoasemat, kirkko, tuleva kirjasto sekä muu taavetin palveluliiketoiminta. kiinteistön sijainti ei voisi olla enää keskeisempi. • linnalantie 57 sijaitsee noin 5.000 asukkaan luumäen kunnassa, vilkkaan 6-tien varressa. kunta tunnetaan mm. p. e. svinhufvudin kotikuntana. kesäisin kunnan asukasmäärä 2-3-kertaistuu kesäasukkaiden myötä. • matkailuliiketoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna luumäellä, taavetilla ja linnalantie 57:llä on erityinen rooli tulevaisuuden matkailupotentiaalin saavuttamisen suhteen.

KIINTEISTÖN NYKYTILA • rakennus on määritelty vuonna 1993 historiallisesti arvokkaaksi rakennukseksi ja täten suojeltavaksi rakennukseksi (sr-1). rakennusta ei saa purkaa eikä siihen saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka voisivat turmella sen historiallista arvoa. ainoastaan entistävät muutostyöt ovat sallittuja. • suojeluskohteena oleva rakennus on samalla etelä-karjalan vanhin säilynyt rakennus ja se on ollut viimeksi asuinrakennus käytössä. • koko alueen, asuinrakennuspihaton, määräala on noin 4200 neliötä sisältäen pihaton, suojelurakennuksen, 2-kerroksisen aitan sekä ison navettarakennuksen. • itse suojelurakennuksessa on 5 huonetta, keittiö, pesutilat sekä muuta tilaa yhteensä noin 190 neliön edestä. rakennuksessa on myös erillinen ullakko. • talon alkuperäinen ilme ja hirsirakenteet ovat säilyneet varsin hyvin ja se on tällä hetkellä yksityisomistuksessa. • rakennuksessa on alkuperäiset uunit (4 kpl), keittiössä puuhella/leivinuuni, sauna, wc:t (2 kpl) sekä takka. • talon ikkunat on uusittu ja katto remontoitu. • kuntotarkastus tehty vuonna 2011, jonka mukaan rakennuksen rungon yleiskunto on rakennuksen ikään nähden hyvä. • jos toteutetaan kattavin mahdollinen saneeraus, sen yhteydessä tulee uusia talotekniikka (osa sähköjärjestelmästä sekä vesijohdot ja viemärit ovat käyttöikänsä lopussa) ja suurimmat korjaukset kohdistuvat rakennuksen alapohjaan, seinään, kattoihin sekä vanhojen märkätilojen alueille. • arvio rakenteellisista korjauskustannuksista on noin 90.000 eur. •mahdollistaa todella monipuolisen käyttötarkoituksen !

NYKYTILA KUVINA ULKOA talo kutsuu vierailijoitaan vaahteroiden varjossa on hyvä olla pihapiiri täynnä seikkailuja aitta pitää sisällään kauneimmat salaisuudet täällä saa rauhoittua navetassa huokuu vanha aika tule mukaan leikkimään tervetuloa ”kestikievariin”

NYKYTILA KUVINA SISÄLTÄ takanhenki löytyy täältä vilvoittelu verannalla saa hymyn huulille upeita ... ... yksityiskohtia hirsi pitää sisällään kauneuden lämpöä taloon talvisin parhaat piiraat tulevat leivinuunissa eteisessäkin saa viihtyä

KIINTEISTÖ LINNALANTIE 57 • kiinteistö linnalantie 57, rusala, antaa rajattomat liiketoimintamahdollisuudet tukien samalla koko luumäen kunnan kasvumahdollisuuksia. • helposti integroitavissa luumäen kokonaispalvelutarjoamaan. tukee luumäen kunnan imagon vahvistamista sekä matkailupalveluliiketoiminnan kehittämistä. • merkittävät vaikutukset ja mahdollisuudet kulttuurisesta sekä kulttuuri-historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna. • välittömät ja välilliset hyödyt nähtävissä silmien edessä. nostaa mm. työllisyyttä ja tuo lisätuloja koko kuntaan. • toimii verkostoyhteistyön pohjana ja suunnan näyttäjänä.

ERI MAHDOLLISUUKSIA • kunta vuokraa/ostaa kiinteistön ja luo kiinteistöalueesta historialliskulttuurisen matkailukohteen. esim. kokoaa yhteen pihapiiriin kunnan tunnettuutta ja työllistämistä edistävää palveluliiketoimintaa. palveluliiketoiminta sisältäisi esim. info-pisteen, useita erilaisia käsityöläisiä (esim. yhteistiloissa), kukkakaupan, antikvariaatin, kahvilaravintolan, leipomon, catering-palvelun, kokous- ja neuvottelupalvelut, kerhotoimintapalvelut, hyvinvointia edistävät palvelut (esim. marttojen neuvontapiste, hierontapiste) ja/tai museon (vaihtoehtona myös kiinteistön muuttaminen museoksi, opinto- tai hoitokeskukseksi jne.). • pihapiirin navettaan rakennetaan ympärivuotisessa käytössä oleva näyttely- ja esiintymistila (vaihtuvat näyttelyt, konsertit, historialliset kierrokset jne.). • avoin paikka kuntalaisille sekä matkailijoille: helppo tulla ja viihtyä läheltä sekä kauempaa. • yhdistetään kunnan markkinointiin, potentiaali veturiksi. •muodostetaan yhteisomistuksellinen uusi yhtiö (kunta ja markku sekä jukka rusanen), joka alkaa kehittämään yhteistyössä rusalan liiketoimintamahdollisuuksia koko kuntaa ja aluetta hyödyntävällä tavalla. hanke voi painottua joko kiinteistön ja linnoituksen alueen kehittämiseen tai koko kunnan matkailupalveluliiketoiminnan kehittämiseen, jolloin rusala on yksi elementti tätä kokonaishanketta. • Julkisen hankerahoituksen hakeminen ja käyttäminen kohteen ja/tai alueen potentiaalin kehittämisen kartoittamiseen, saneerauksen toteuttamiseen sekä itse kehittämistyön käytännön toteuttamiseen. •mahdollisuudet rajattomat: luumäen kunta nousee merkittäväksi ja vetovoimaiseksi matkailu-, hyvinvointi- ja asumiskeskittymäksi. • kunta vuokraa/ostaa kiinteistön ja luo kiinteistöalueesta ympärivuotisen matkailupalveluliiketoiminnallisen vetonaulan. esim. palkataan tuottaja (tai vastaava), joka vastaa erilaisista, toiminnallisista ja elävistä, musiikki-, teatteri- ja kulttuurinäytösten tuottamisista (kuten standup-esitykset, cabare-musikaalit, draama-kierrokset, kerronta-, kesä-, improvisaatio-, tarina-, musikaali-, tanssi- ja harrasteteatteri) eri vuodenaikojen mukaisesti. esitykset voisivat liittyä paikan historiaan tai käyttää hyödykseen historiallisia puitteita. esitykset voisivat olla ohjelmistollisia sekä tilattavissa olevia (pikkujoulut, yritysillat, juhlat jne.). itse päärakennus tarjoaisi puitteet catering- sekä kahvila- ja ravintolapalveluille, jotka tukisivat ko. toimintaa saumattomasti. • kuntafestivaalien ja -konserttien tuottaminen. • erilaisten markkina- ja elämyspalvelutapahtumien tuottaminen. • kunta vuokraa/ostaa kiinteistön, toteuttaa saneerauksen ja tarjoaa tiloja edelleen vuokrattavaksi kulttuuri- ja palvelukäyttöön. tiloihin haetaan yksityisiä toimijoita ja kokonaisuutta markkinoidaan yhden strategisen varjon alta. yksityisiä toimijoita palvelisi yhteinen, esimerkiksi kunnan synnyttämä, markkinointinimi ja -tiimi, joka myös koordinoisi kiinteistön kehittämistä sekä mahdollisesti koko kunnan alueen kehittämistä. • yhteisen varjon alla toimittaisiin ns. vuodenaikojen pohjalta, eli toiminta muutetaan vastaamaan ko. vuodenaikaan liittyvää omaleimaista sävyä (esim. jouluteema näkyisi kaikilla toimijoilla yhteisesti, ideointi ja toteutus yhteispohjalta, joka vuoteen uutta omaperäisyyttä mukaan). • synergiaedut: markkinointi ja kehittäminen tapahtuu yhteistyössä, rahoitus- ja henkilöstöresurssien merkittävät säästöt, imagollinen hyöty merkittävä. huom! mahdollisuuksien kirjo tätäkin laajempi, yllä muutama esimerkki eri mahdollisuuksista.

HISTORIA MAHDOLLISTAA TULEVAISUUDEN UNELMAT TODEKSI !

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk0MTY=